
I Sverige arbetar IM för de mänskliga rättigheterna med särskilt fokus på integration. Vårt mål är att människor som är nya i Sverige ska kunna inkluderas i samhället, både socialt och ekonomiskt och utan att mötas av rasism eller diskriminering. Vi arbetar också för ett mjukare samhällsklimat byggt på förståelse och respekt. Det gör vi genom att samarbeta med andra organisationer, företag, myndigheter och individer. Vi skapar möjligheter att tillsammans skapa förändringar och skyddar utrymmet för medborgarna så att de kan organisera sig och gemensamt påverka samhället. Vårt arbete bidrar till flera av de Globala målen. Du kan läsa mer om hur vi arbetar här.

Mötesplatser
IM bekämpar utslagning, både social och ekonomisk, och förbättrar ständigt metoderna och lösningarna för att göra det. För att skapa ett samhälle där alla får plats organiserar vi mötesplatser, till exempel språkfika, och vi driver projekt där vi uppmuntrar nya och etablerade svenskar att träffas, engagera sig i olika aktiviteter och därmed lära känna varandra.
Att vara ny i ett land där du inte känner någon kan vara en utmaning. Och kan du inte språket kan det bli en stor barriär när det kommer till att ta kontakt med nya människor. Är du etablerad i ett land kan det saknas möjligheter att träffa dem som kommit hit – även om du är full av nyfikenhet och lust att välkomna. Vi vill därför skapa varma och öppna mötesplatser där nya kontakter kan knytas under enkla former. Vi ser mötesplatserna som möjligheter att lära av varandra, att ta del av varandras kulturer, tankar, drömmar och språk. Kanske blir mötena inte mer än en fika, kanske blir de början till en djup vänskap.
Språkfika
Att träffas och fika – något av det mest svenska som finns – är ett enkelt och roligt sätt att uppnå ömsesidig integration. Själva fikandet, liksom pratandet, är egentligen inte särskilt svårt. Utmaningen kan vara att hitta någon att fika med. Därför anordnar våra volontärer språkfika på olika ställen i landet. Här kan du läsa mer och även anmäla dig som volontär. Vissa av IMs språkfika-volontärer fungerar också som samtalsstöd vid SFI-undervisningar.
Kvinnoträffar
IM Stockholm anordnar Kvinnoträffar där kvinnor, både de som är nya i Sverige och de som är etablerade, möts för att umgås och lära känna varandra. Många nya vänskapsband knyts undedr träffarna. Mötena bidrar också till att öka kulturell förståelse och social delaktighet genom nyfikenhet, respekt och glädje. Många av kvinnorna som deltar ser mötena som en trygg plats där de kan uttrycka sig fritt.
Move It
Genom initiativet Move It arbetar IM för att ge nyanlända ungdomar en aktiv fritid och introducera dem till svenskt föreningsliv. Varje vecka deltar våra grupper i fritidsaktiviteter tillsammans med en förening. Det gör att ungdomarna får möjlighet att upptäcka ett nytt intresse, träna svenska och delta i ett socialt sammanhang.

Delaktighet
Vi tillhandahåller verktyg för människor så att de kan söka jobb, starta företag och lära sig att kommunicera med myndigheter. Dessa aktiviteter möjliggör tillgång till det nya samhället och rätten till social integration.
Grundtanken i våra verksamheter är att människor ska få de verktyg de behöver för att kunna hjälpa sig själva, utifrån sina egna behov och förutsättningar. Målet är att öka människors tillit till och delaktighet i samhället samt att ge dem möjlighet att ta makten över sina egna liv. Det är också ett sätt att skapa ett öppet demokratiskt samhälle där jämlikhet och människors olika förmågor tas tillvara. Det är ett sätt att öka individens möjligheter att tillvarata sina rättigheter och att öka tillgången till sociala nätverk, möjlighet att försörja sig samt att stärka nätverk och den personliga utvecklingen.
RådRum
RådRum är en verksamhet som erbjuder kostnadsfri, opartisk och konfidentiell rådgivning till alla, och framförallt till människor som är nya i Sverige. Våra rådgivare finns på plats för att lotsa och stötta besökarna för att få dem att känna den viktiga och stärkande känslan av att ha hjälpt sig själva. Det kan handla om att förstå brev, fylla i blanketter, söka bostad, hantera kontakter med Migrationsverket och Försäkringskassan, skriva cv, söka förskoleplats etc. Alla rådgivare arbetar på frivillig basis och många av dem har själva kommit nya till Sverige.
Kvinnokraft
Kvinnokraft är ett treårigt projekt som IM driver tillsammans med Ikano Bank. Projektet fokuserar på kvinnor i Herrgården i Malmö, ett område där 80 procent av befolkningen har utländsk bakgrund och där utbildningsnivån är lägre än i övriga Malmö. I projektet erbjuds deltagarna vägledning, coachning, nätverk, studiebesök och hjälp med att hitta mentorer i yrkeslivet.
Läxhjälp
Till IMs Läxhjälp runtom i landet kommer barn, ungdomar och vuxna för att få hjälp med bland annat svenska, matte och engelska, men ibland även andra ämnen. Många av de vuxna läser SFI (svenska för invandrare).
IM Young
Projektet IM Young erbjuder unga personer en plattform, verktyg, och coachning för ungas ledarskap – för att ungas röster ska börja höras och räknas. Unga IM Young-ambassadörer (15-25 år) kommer att spela en nyckelroll i att stärka unga människors aktivism och engagemang i samhällsfrågor. Ambassadörerna sätter själva agendan med coachning från tre erfarna utbildare, baserat på vad de själva tycker är viktigt.
Antirasism
Vi tror att ojämlikheter mellan kön, rasism och diskriminering är hinder för hållbar utveckling. Vi arbetar dagligen med dessa frågor för att skapa jämlikhet och inkludering och för att uppfylla de hållbara utvecklingsmålen i Agenda 2030. Alla våra aktiviteter har en tydlig antirasistisk agenda.
Att vara antirasist innebär att erkänna och förstå att rasism existerar, att det både har att göra med hur en agerar och bemöter andra, att det är en idé och ideologi, men också en struktur i samhället. Antirasism är att aktivt ta ställning mot detta, mot rasistiskt beteende, rasistiska strukturer och organisationer.
Vad du kan göra
Antirasism handlar om mänskliga rättigheter, demokrati och jämlikhet. Du kan delta i det antirasistiska arbetet på lokal, regional, nationell och global nivå som individ i vardagen, genom att säga ifrån när du hör något rasistiskt, genom att engagera dig i en antirasistisk organisation, eller pusha för frågan i den organisation du redan är aktiv i.
Antirasisten reagerar och är proaktiv för att motverka rasistiska handlingar, organisationer och strukturer. Som antirasist kämpar du för mänskliga rättigheter och jämlikhet för alla.
Rent konkret kan du engagera dig för IMs antirasistiska arbete genom att:
- Bli volontär
- Gå IMs utbildning i antirasism
- Prenumerera på IMs allmänna nyhetsbrev, där du bland annat kan läsa mer om antirasism
Antirasism – en åsikt eller en mänsklig rättighet?
I Sverige idag ses inte alltid antirasismen som ett verktyg för att nå jämlikhet och demokrati, utan snarare som en åsikt. Samtidigt tydliggörs det i FNs olika konventioner om de mänskliga rättigheterna, så tidigt som 1948, att det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för rasism. Varken hudfärg, etnicitet, religion eller kultur ska spela någon roll för hur du blir bemött eller vilka möjligheter du har i livet. Antirasism är en förutsättning för demokratiska och jämlika samhällen där alla människor har samma möjligheter att leva och verka. Därför arbetar IM med antirasism som ett verktyg för jämlikhet och demokrati.
Färgblind – en film om vardagsrasism
Kortfilmen ”Färgblind” belyser rasism i vardagssituationer. Arash möter vardagsrasism under några korta minuter på väg ner till frukosten på hotellet och till sist kokar han över. Filmen är skapad för att tydliggöra och synliggöra hur rasismen fungerar i vardagen, situationer som uppstår var dag. Vi vill med Färgblind skapa samtal kring rasism och antirasism i Sverige idag.https://www.youtube.com/embed/orUOq605TFo?feature=oembed
Det nya landet
Under hösten 2015 engagerade sig många när människor sökte sig hit undan krig och våldsamheter. Tusentals anslöt sig till IMs upprop Det nya landet.https://www.youtube.com/embed/WoQFUBgAMyo?feature=oembed
Kontakta oss
Här hittar du en översikt över de allra viktigaste kontaktvägarna till oss.
IMs huvudkontor
Trollebergsvägen 5,
222 29 Lund,
Sverige
Telefontider:
Måndag-torsdag 9-12, 13-16
Fredag 9-12, 13-15
Sommartelefontider gäller 29/6 – 7/8:
Måndag-fredag 9-12
Givarservice
Tveka inte att kontakta vår Givarservice om du har frågor om ditt fadderskap, eller om du vill ha hjälp med att skänka pengar via telefon.
Presskontakt
Amanda Pietersen
amanda.pietersen@imsweden.org
046-32 99 53
IMs styrelse
Styrelse: styrelsen@imsweden.org
Ordförande: lave.beck-friis@imsweden.org
Valberedning: valberedningen@imsweden.org